De raser som räknas som svenska kan delas upp i två kategorier. Dels de inhemska raserna som Gotlandsruss och Nordsvensk brukshäst, samt de som är framavlade för ett visst syfte som Svensk ridponny och den Svenska varmblodiga hästen. De inhemska är kallblod medan de framavlade tillhör varmbloden. Läs vidare så får du mer information om de olika inhemska raserna.

Den äldsta inhemska rasen

En av de vanliga hästraser vi har i Sverige är Gotlandsrusset. Det är den äldsta nu levande svenska rasen. Den har sitt ursprung från Lojsta Hed på Gotland där den har funnits sedan järnåldern. Russet är en robust ponny med ett vanligtvis lugnt temperament vilket gör att den passar utmärkt som ridponny till barn. Den används även inom ponnytravet.

Från brukshäst till allroundhäst

Den Nordsvenska brukshästen har sina rötter hos de gamla Skandinaviska raserna och användes företrädesvis inom lant- och skogsbruket. I dag klassas rasen som allround då den fungerar i de flesta hästsporterna inom ridning och körning. Nordsvensken är en tålig, lugn och viktbärande ras. De har ett väl utvecklat immunförsvar och drabbas därför sällan av de vanligaste hästsjukdomarna.

Ett lyckligt Gotlandsruss

Livet på Lojsta Hed

På Lojsta Hed på Gotland finns det fortfarande russ som lever i halvvilt tillstånd. Här går de och betar i flock och betäcks naturligt av hingstarna, På hösten skiljs stona och fölens åt för att undvika inavel. Vid detta tillfälle frysmärker man även alla fölen. På vintern blir de stödmatade med hö varannan dag. Anledningen till att man vill behålla en grupp hästar i detta tillstånd är för att rasen ska hållas ren.